dilluns, 15 de desembre del 2008

L'estornell, una plaga molesta.

Sturnus vulgaris i Sturnus unicolor




L’estornell és un ocell gregari, que s’alimenta d’insectes i cucs a l’estiu i de fruits quan no troba animals petits. A la tardor i l'hivern es reuneixen en grans estols tant a l’hora de menjar com per al repòs nocturn. Aquestes concentracions poden devastar alguns cultius, sobretot oliveres i altres fruiters i per altra part, poden degradar els espais urbans on s’ajoquen per passar la nit.
A la primavera s’aparellen per a criar, buscant per a fer niu les teulades. Prefereixen les cases , però també resulten afectats els habitatges ocupats. Aixequen les teules i expulsen als pardal i altres ocells menys forts. El seus xiulets característics els identifiquen amb facilitat.
Als parcs urbans Es probable que s’ajoquin als arbres urbans per la seguretat de que hi gaudeixen. El problema principal es l’acumulació d’excrements a l’arbre mateix i a sota, on malmeten el mobiliari urbà i embruten l’espai. Cal llavors una tasca de neteja quotidiana per deixar en servei els bancs i transitable el passeig o plaça que es tracti. Sovint, aquestes operacions de neteja tenen un cost que fan aconsellable abordar el problema. En tot cas, es millor evitar que s’embruti, que netejar.

Als jardins particulars Es presenta el mateix problema que als parcs públics, però a una escala més petita.

Als conreus Un estol d’estornells nombrós pot malmetre tota la producció d’un fruiter en poc estona d’un sòl dia. El risc es dóna en el moment que la fruita és madura.
Bioacùstic.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada